Turismul balnear este practicat în stațiunile Sângeorz-Băi (staţiune balneo-climaterică situată între munţii Rodnei la 31 km de Năsăud), Colibiţa ( staţiune climaterică, 830 m altitudine; la 18 km de Prundul Bârgăului, pe versantul sudic al Munţilor Bârgău), Valea Vinului (staţiune balneoclimaterică, 800 m altitudine; la 8 km de Rodna).

''Sângeorz-Băi (la 31 km de Năsăud) - staţiune balneo-climaterică situată între munţii Rodnei, Suhard şi Bârgăului, pe valea râului Someşul Mare, într-o depresiune (465 m altitudine), care este înconjurată de măguri vulcanice, acoperite cu păduri de fag. Apele minerale de aici rivalizează, din punct de vedere al proprietăților lor, cu cele de la Vichy (Franța) și Karlovy Vary (Cehia). Staţiunea are bogate izvoare de apă minerală „Hebe", fiind menţionată documentar încă din 1770. Membri  societății băncii "Aurora" dau numele apelor minerale de Hebe, după zeița tinereții veșnice, fiica lui Zeus, paharnica zeilor din Olimp, studiind calitatea apelor minerale: vindecare și revitalizare. În acelaș timp, legenda vorbește despre ospitalitatea locuitorilor care îndemnau drumeții însetați ori bolnavi :"Hai be!", iar prin unirea celor două cuvinte rezultând Hebe.  Orașul din Munții Rodnei are 8 izvoare  minerale. Clima este continental moderată, submontană, cu veri răcoroase şi ierni lipsite de geruri mari; temperatura medie oscileză în jurul valorii de 7°C.

 

Colibiţa (staţiune climaterică, 830 m altitudine; la 18 km de Prundul Bârgăului, pe versantul sudic al Munţilor Bârgău). Apele minerale de la Colibița apar pe pârâul Izvorul Lung , la cca. 1 km de confluența acestuia cu pârâul Izvorul Tomnatecului și cca.12 km amonte de localitatea Mița. Apa acestor izvoare poate fi folosită în curele interne pentru afecțiuni gastrointestinale și hepato-biliare, dar în acelaș timp este și o foarte buna apă de masă. Pe raza localității Bistrița-Bîrgăului, în locul numit „La Slatină” se află un izvor sărat, captat într-o fântână protejată de o construcție de lemn.

Valea Vinului (staţiune balneoclimaterică, 800 m altitudine; la 8 km de Rodna).Situata la 8 km de Rodna, în partea de sud-est a Munților Rodnei, județul Bistrița-Năsăud. Zonă balneoclimaterică dotată cu izvoare minerale.