Rezervația Comarnic din Munții Călimanii de Nord se remarcă prin Piatra Corbului la Budacul de Sus, Locul Fosilier Râpa Mare, Râpa Verde la Budacul de Sus, Piatra Cușmei.

       Rezervaţia Naturală Comarnic este un monumet al naturii şi este localizată pe cursul superior al Văii Budăcelului. Se întinde pe o suprafaţă de un hectar . Rezervaţia este un depozit de plante fosile din miocen (frunze) în straturi de roci sedimentare (marne tufitice și tufite andezitice), precum și gimnosperme fosile din clasa Bennettitatae, atribuite Jurasicului și Cretacicului. Straturile de sedimente au 50 de metri înălţime, corespunzătoare diferenţei de nivel a cascadei de pe pârâul Comarnic. Paleoflora de la Comarnic se aseamană cu cea de la Râpa Verde din Budacu de Sus, având în comun resturile de plante precum coniferele şi angiospermele. 

        Rezervaţia a fost în plan încă din anii '70, însă abia prin Hotărârea Nr. 3 din 14 Martie 1995 a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este legiferată. Prin Legea 5/2000, Rezervaţia Naturală Comarnic a fost reconfirmată.

Acces: Rezervaţia Naturală Comarnic se află la 5 km de localitatea Cuşma. Pe DN17, spre nord, la 3km de Bistriţa, se ajunge în Livezile de aici, la dreapta spre Cuşma.