Pasul Tihuța, denumit și Pasul Bîrgău, este printre cele mai dificile și frumoase trecători rutiere montane europene ,care face legătura între Moldova și Transilvania. În Pasul Tihuța se află stațiunea Piatra Fântânele situată la 1227 m altitudine. Trecătoarea este situată pe culmea dintre Măgura Calului-situată la est și Muntele Piatra Fântânele-situat la vest. În apropiere se găsesc-spre nord Pasul Grădinița, spre nord-vest Pasul Mestecăniș, spre est Pasul Păltiniș și spre sud-est Pasul Creangă. Un obiectiv interesant, care atrage multi turiști este Hotelul Castel Dracula care, prin alura medievală, reface misterul atmosferei țesute de scriitorul Bram Stocker în romanul Dracula. În viziunea autorului aici era o regiune unde îngrozitul vampir își avea castelul, regiune descrisă astfel :”un ținut din ce în ce mai sălbatic și mai pustiu. Multe prăpăstii mari și amenințătoare, multe cascade, de parcă natura ar fi serbat cândva un carnaval”

Traseele turistice organizate pe trasee montane sau pe vechile drumuri istorice, organizate de asociații neguvernamentale, renasc vechile legături ale oamenilor de pe Valea Bârgăului cu mediul natural. Pădurile de foioase și de brad nu sunt doar o resursă de materie primă ci asigură mantia unui ecosistem care își păstrează echilibrul și oferta oamenilor un mediu sănătos și prosper.

OBIECTIVE TURISTICE:

-Ținutul Poiana Ștampei

-Stațiunea turistică Piatra Fântânele-aici se află un hotel care se vrea o copie a celui imaginat de Bram Stoker în romanul Dracula ,pârtii de schi ,pârtii de săniuțe.

-Mănăstirea Piatra Fântânele unde se află ridicată o cruce metalică de 31 m.

-Defileul Bârgăului-DN 17-Fața Prislopului-Dosul Zâmbroaiei-Culmea Tășuleasa-Culmea Opcioara-Iliuța Corchii-Iliuța Calului-Măgura Calului-DN 17-Pasul Tihuța.