Muzeul organizat în casa în care s-a născut marele poet al neamului românesc, astăzi, monument istoric, este un important punct turistic pe DN 17C, km. 34 (la 12 km de Năsăud), căutat atât de turiștii români, cât și, în ultima vreme, și de cei străini. Atracția principală rezidă în faptul că în această casă a văzut lumina zilei, la 20 septembrie 1866, cel care avea sa fie "suflet în sufletul" neamului care l-a zămislit. Ca la orice casă de români, intrarea se face prin "tindă" (un fel de hol), din care vizitatorul va alege mai întâi camerele, care te îmbie la reculegere, prin atmosfera patriarhală, creată în primele trei încăperi: tinda, casa dinainte (de oaspeți) și chilia (camera de rugăciune-capela casei).
Obiectele expuse în aceste încăperi, în exclusivitate, sunt originale.
Muzeul "Coșbuc" este singurul muzeu închinat exclusiv poetului, în Ardealul românesc al muzeografiei literare. Acest motiv a fost prioritar în a aduna și expune (parțial), fotografii, documente, corespondență, ediții din opera poetului și traduceri.
Următoarele trei săli sunt destinate expoziției care vizează viața și opera poetului, istoria instituției noastre culturale, ce are șansa de a fi primul muzeu de literatură română din țară (1905), și care este emblematic pentru muzeografia literară românească.
Ultima încăpere adăpostește alături de lucruri ale poetului (pelerina, pălaria, geanta de voiaj etc.) și un foarte reprezentativ (nu prin număr ci prin valoare documentară) fragment din cele peste 30 000 volume din biblioteca lui George Coșbuc.



