Regiunea de Nord-Vest (Transilvania de Nord) este una din cele 8 regiuni de dezvoltare din România și include 6 județe: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj. Suprafața regiunii este de 34.159 kmp, reprezentând 14,32 % din suprafața țării, cu o populație totală de 2.744.914 locuitori. Regiunea cuprinde 421 unități administrativ-teritoriale: 6 județe, 42 de orașe din care 15 municipii și 398 comune și 1.823 de sate. Regiunea dispune de o poziție geografică strategică, având granițe cu Ungaria și Ucraina cât și cu regiunile de dezvoltare Centru, Vest și Nord-Est din România.

       Regiunea este una dintre cele mai pitorești din România, începând de la Munții Apuseni care au un farmec aparte până la patrimoniul cultural-popular deosebit din zonele etnografice unice în această parte a Europei.

       Regiunea este strabătută de 7 drumuri europene (cele mai importante fiind E60 - dinspre Ungaria, face legătura cu Oradea-Cluj-Brașov și capitala țării București, E576-Cluj-Napoca-Dej, E81 - dinspre Satu Mare-Zalău-Cluj-Napoca-Brașov-București, E79 – Oradea-Deva, E671 - Oradea-Arad-Timișoara, E58 - Cluj-Napoca-Dej-Bistrița-Baia Mare-Vatra Dornei). Sunt de menționat proiectele de infrastructură aflate în curs de dezvoltare, printre care cel mai important ar fi autostrada Brașov-Borș care va face legatura cu Ungaria.

       În Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) există un număr de 4 aeroporturi: Cluj-Napoca, Oradea, Baia-Mare și Satu-Mare, iar traficul pe aeroportul din Cluj-Napoca a crescut constant în ultimii cinci ani, situând acest aeroport pe locul trei la nivel național.

       Rețeaua feroviară număra în 2004 1,641 km, din care 166 km sunt linii electrificate, iar 255 km sunt linii duble.

       Cele mai importante orașe sunt Cluj-Napoca, Baia-Mare, Oradea, Zalău, Satu-Mare și Bistrița - acestea fiind atât poli regionali de dezvoltare economică, cât și orașe cu un patrimoniu cultural și istoric deosebit. La nivelul Regiunii există sau sunt propuse ca și proiecte 2 zone metropolitane, respectiv zona metropolitană Cluj și zona metropolitană Oradea, aceste orașe fiind și poli de dezvoltare regionali.

      În urma analizei opțiunilor strategice de dezvoltare, Regiunea a optat pentru un model de dezvoltare policentrică (o politică de dezvoltare susținută de o rețea de localități care au rol de poli de dezvoltare), cu accent pe creștere economică prin specializarea funcțională a teritoriului. În ceea ce privește dezvoltarea policentrică a apărut necesitatea consolidării potențialului de antrenare al municipiilor reședințe de județ (Baia Mare, Bistrița, Cluj, Oradea, Satu Mare, Zalău), precum și necesitatea consolidării și/sau creșterii potențialului de antrenare a unui minim de alte nouă orașe, care la sfârșitul perioadei de programare (2007-2013) să fie clasificate pe un rang superior celui actual.

      Regiunea beneficiază de atracții și resurse turistice deosebite care o încadrează între regiunile cu perspective importante de dezvoltare: ape termale și mine de sare (stațiunea turistică internațională Băile Felix din Bihor este una dintre cele mai importante din România, 1 Mai, Tinca, Tășnad, Marghita, Ocna Șugatag, Dej sau Turda); există și o serie de proiecte de dezvoltare ale stațiunilor turistice montane - Borșa, Băișoara, Stâna de Vale, Colibița; cultura populară și patrimoniul cultural și etnografic cu destinații în topul obiectivelor culturale din România (Castelul Banffy de la Bonțida), cetăți și monumente istorice (Oradea, Bistrița), bisericile fortificate din Transilvania și Mănăstirile de lemn din Maramureș (monumente Unesco) etc.; peste 170 de arii naturale protejate cu o suprafață totală de 28.1845 ha, doua parcuri naționale și doua parcuri naturale, incluse în circuitele turistice.

       În regiune își desfașoară activitatea 16 universități importante ce cuprind 111 Facultăți, frecventate de peste 87.042 studenți, acestea funcționând ca centre de excelență în învățământul superior (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj sunt printre cele mai vechi din țară) și polarizând mare parte din resursele educaționale, regiunea dispunând de un valoros capital uman și de cercetare.